Linnéa Fougman är en av våra engagerade utbildare i Vägledande Samspel ICDP i Norrköpings kommun. Tillsammans med kollegorna Sandra Carlsson och Anna Sehlberg från utbildningskontoret leder hon utbildningar där deltagare från både socialtjänst och skola deltar. ICDP-arbetet i kommunen är starkt präglat av samverkan och långsiktig förankring.
Från Spotlight till samverkan i vardagen
Linnéa föreläste på konferensen Spotlight Norrköping – Välfärd, där temat var framtidens socialtjänst. Hon använde sina 15 minuter för att ge en inblick i vad Vägledande Samspel är, hur kommunen arbetar med programmet och hur det kopplas till nya socialtjänstlagen – med särskilt fokus på tidigt och förebyggande arbete.
Föreläsningen väckte stark respons. I det efterföljande panelsamtalet hänvisade flera deltagare till Linnéas innehåll – bland andra socialdirektören Susanna Karlqvist.
Se Linnéas ppt här
Ett gemensamt språk i kommunen
ICDP har funnits i Norrköping sedan 2016, då det användes i ett projekt på en familjecentral i ett utsatt område. Programmet valdes ut som kommunens övergripande modell för föräldrastöd i samverkan mellan socialkontor och utbildningskontor.
Sedan dess har cirka 150 medarbetare gått basutbildningen och runt 60 personer är idag utbildade vägledare. Ett femtontal chefer från båda kontoren har också fått introduktion i programmet. Särskilda satsningar har gjorts på familjehemsvården, där alla familjehemssekreterare nu är vägledare och håller grupper för familjehem, jourhem och kontaktfamiljer.
Linnéa lyfter hur betydelsefullt det är att grupperna består av olika professioner – specialpedagoger, psykologer, logopeder och socionomer – som får en ökad förståelse för varandras roller. Det bidrar både till bättre samarbete och ett gemensamt språk kring barn och relationer.
Effekter i vardagen
En tydlig effekt Linnéa ser är att de som utbildas får reflektera över sin egen roll och sitt bemötande, och får nya verktyg att ta med sig in i vardagen. Grupperna för familjehem har haft särskilt stor betydelse.
– Det skapar trygghet att träffa andra i samma situation. De förstår varandras glädje och frustration, och vi ser att det ibland till och med kan bidra till att förhindra sammanbrott i placeringar, säger Linnéa.
Vill du veta mer?
Du är varmt välkommen att kontakta Linnéa om du vill veta mer om hur de arbetar med Vägledande Samspel i Norrköping.
Kontakt:
linnea.fougman@norrkoping.se
011–15 2375